vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Az egészséges táplálkozást nem lehet elég korán kezdeni!

Napjainkban felkapott téma a helyes, egészséges táplálkozás. De többnyire azért kerül szóba, mert a felnőttek fogyni akarnak, vagy tovább, egészségesebben élni, esetleg valamilyen intolerancia miatt kényszerülnek rá. Mindegyik eset fontos, de nem kap elég figyelmet egy hasonlóan meghatározó témakör, a kisgyerekek étkezése. Pedig akit fiatalon az egészséges táplálkozásra nevelnek, sokkal könnyebben tartja magát ehhez később is.

Minőségi alultápláltság jellemzi a magyar csecsemőket

A 4-10 év közötti gyerekek táplálkozási szokásainak vizsgálata után a Nestlé iparági összefogással vizsgálta a 0-3 éves gyerekek táplálkozási szokásait. A reprezentatív kutatás eredményei lesújtóak, a csecsemőket minőségi alultápláltság jellemzi, ez a későbbi életkorban a túlzott energia bevitel miatt elhízássá alakul.

Ez az életkor azért rendkívül jelentős, mert kutatások bizonyítják, hogy a felnőttkori egészségi állapot kialakulásában az élet első 1000 napjának kitüntetett jelentősége van.

Megfelelő kisdedkori táplálkozással csökkenthetjük a civilizációs betegségek, az elhízás, a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Mivel a primer prevencióra csak ebben az életkorban van lehetőség, ezért fontos megismerni, hogy tápláljuk gyermekeinket, és hogyan előzhetjük meg az elhízást, és az abból fakadó betegségeket.

Egészséges táplálkozás gyerekeknek

Azt talán mondanom sem kell, hogy minden az anyatejjel kezdődik. A szoptatás alatt az anya dolga, hogy odafigyeljen az egészséges táplálkozásra.

Később a gyerekek, különösen a kicsik, mindig olyan ételeket esznek, melyek rendelkezésre állnak otthonukban. Éppen ezért kell szigorúnak lenned, ami a megvásárolt élelmiszereket illeti, vagyis azokat az ételeket, melyeket az asztalra helyezel vagy ízelítőnek használsz. Ajánlott figyelembe venni a  következő, egészséges táplákozással kapcsolatos tanácsokat (forrás: családvilág):

  • Használj gyümölcsöket és zöldségeket napi gyakorisággal, amikor ételt vagy harapnivalót készítesz, és szolgáld fel a gyereknek körülbelül 5 alkalommal naponta, amit készítettél.
  • Szolgálj fel gyümölcsöt és zöldséget minden étkezéskor. Alakítsd úgy, hogy az egészséges harapnivalók mindig legyenek a gyerek szeme előtt.
  • Az egészséges finomságok csoportjába sorolható még: a csökkentett zsírtartalmú joghurt, mogyoróvaj és zeller, gabonakeksz és sajt.
  • Használj sovány húst! De más fehérjében gazdag összetevőket is, mint a hal, tojás, bab és mogyoró.
  • Fogyasszon kenyeret és gabonapelyhet, mivelhogy mindkettő tartalmaz rostokat.
  • Korlátozd a zsírbevitelt, sült ételek kerülése által. Válassz inkább grillezett húst vagy párolt ételeket, csökkentett zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékeket.
  • Korlátozd a gyorséttermi  falatok és a csökkentett tápanyagtartalmú ételek, mint a sültkrumpli vagy cukorka fogyasztását. Ennek ellenére, nem kell kategórikusan megtiltani a gyereknek, hogy a kedvenceiből fogyasszon. Magyarázd meg neki, hogy ezek olyan termékek csoportjába sorolhatóak, melyeket csak néha szabad fogyasztani. Így a gyerek nem fogja annyira hiányát érezni.
  • Korlátozd a cukortartalmú italok fogyasztását, mint a szénsavas italok vagy gyümölcslé. Ösztönözd inkább, hogy vizet és csökkentett zsírtartalmú tejet fogyasszon.

Remélem ismét sok hasznos információval tudtam szolgálni, ha további kérdésed van, keress bátran!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről