vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

A szabadgyök-antioxidáns egyensúly, és ezek eltolódásának hatásai

Úgy érzem fontos, bemutatnom a szabadgyököket több okból is. Általános ismereteket se árt, ha szerzünk róla, sőt, úgy gondolom fontos tudni róluk néhány információt, illetve lassan bevezetésre kerül, elindul IMMUNRENDSZER ÁLLAPOTFELMÉRŐ szolgáltatásunk, amely nagyon sok hasznos, életvitellel illetve testi-lelki állapotról kapott adat kiértékelését szolgálja. Ez egyfajta FÁJDALOMMENTES visszajelzés, állapotunkról.

DE lássuk a szabadgyököket: mi is ez, mit takar?

A szabadgyökök olyan atomok vagy molekulák, amelyek egy vagy több párosítatlan vegyérték elektronnal, vagy nyitott elektronhéjjal rendelkeznek, vagyis olyanok mintha egy vagy több kovalens kötés szabadon lógna róluk. A szabadgyökök olyan molekulák vagy molekulafragmentek, amelyek külső elektronpályájukon egy egyedülálló, párosítatlan elektront tartalmaznak, emiatt igen fokozott a reakciókészségük. A szabadgyökök olyan reaktív oxigén-, nitrogén-, kén- vagy szénközpontú molekulák, illetve molekularészletek, amelyek párosítatlan elektronnal rendelkeznek, ezért rendkívül agresszívak és rövid életidejűek, hiszen nagyon gyorsan kémiai reakcióba lépnek más vegyületekkel elektronszerzés céljából.

A „kamikáze-molekulák” a szabadgyökök, mert megsemmisülnek a szabadgyök-reakciókban, a folyamat végeredményben ahhoz vezet, hogy a célmolekula struktúrájában és funkciójában változást okoznak. „Az antioxidánsok és szabadgyökök áthatják az egész életet – a redox biológiát alkotják. A szabadgyökök nem mind rosszak és az antioxidánsok nem mind jók! Az élet tulajdonképpen a kettő közötti egyensúly.” Ezek az élő szervezetben olyan oxido-redukciós kaszkádrendszert indíthatnak meg, amely károsítja a fehérjéket, a nukleinsavakat és a lipideket. Károsító hatásukat azzal fejtik ki, hogy testünk ép sejtjeiből igyekeznek elvenni a keresett elektront. Ezt a „szabad kapacitást” a szervezetünk bármely ép sejtjében próbálják megtalálni, illetve onnan felvenni. Sejtrongáló tevékenységük miatt sejtméregnek is nevezzük a szabadgyököket.

Egyszerűsítve:

Általánosságban olyan részecskék, amelyek nagyon könnyen reakcióba lépnek más részecskékkel, már-már „keresik” úgymond a lehetőséget. Ugyanakkor nem válogatnak mivel lépnek reakcióba. Kis mértékben szükség van rájuk, de nyílvánvalóan a több mennyiség nem optimális. Azonban mennyiségüket könnyen növelik olyan tényezők.

Számos krónikus betegség kialakulásában jelentős szerepe van a szabadgyök-antioxidáns egyensúly eltolódásának,  pl.: daganatos betegségekben, immunrendszerrel kapcsolatos elváltozásokban, zsírmájban, epekőbetegségben, gyulladásos bélbetegségekben, vastagbél-rákban.

Az alkohol is rossz hatással van az egyensúlyra

Külső tényezők, melyek az egyensúlyi állapotot a szabadgyökök irányába elnyomják

  • Élvezeti szerek, cigarettafüst, alkohol
  • Magas hőmérséklet (hőstressz)
  • UV sugárzás
  • Ionizáló sugárzás
  • Környezeti toxinok
  • Ózon
  • Szmog
  • Megemelt, többszörösen telített szírsav-bevitel
  • Akut vagy krónikus stressz hatások

Fontos, és nem elhesegetendő problémáról beszélünk. Megfelelő mértékű figyelmet kell neki szentelni. Hamarosan jövök újabb infókkal, hogy te is időben informálódni tudj egészségügyi állapotodról!

Addig is kövesd facebook oldalam további fontos információkért!

Kapcsolódó cikkek

4+1 ok, amiért a folyékony rúzs jobb a hagyományosnál

Soha nem voltam igazán rúzsos típus, mert utáltam újra és újra felkenni, azt pedig végképp ki nem állhattam, amikor nyomott hagyott a poharakon. Viszont mióta kipróbáltam a már hazánkban is kapható, szuper liquid lipsticket, azaz folyékony rúzst, teljesen megváltozott a róluk alkotott képem. Rendeltem is magamnak egy visszafogottabb árnyalatot, amit azóta már a mindennapokban is előszeretettel viselek.

Tovább olvasom »

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről