vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Egyszerű, mégis hatásos

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Egyik legjobb hatása a vázizomzat megerősítése, minek eredménye egyértelműen megmutatkozik a az edzőtermen kívül is, egyenesebb szebb tartást kölcsönöz testének, és nem mellékesen erős formás feneket eredményez. Hasizom nagymértékű megerősítése révén javít az egyensúlyon. Csökkenti a hát- és gerincsérülések valószínűségét, erősíti a vállakat. Több kalóriát éget el a hagyományos hasizom erősítő gyakorlatoknál. Ha úgy dönt, hogy napi 10 perc edzést végez munka előtt, vagy után, nem csak, hogy felgyorsítja metabolizmusát, hanem biztosítja, hogy ez a gyorsaság az egész nap folyamán megmaradjon, és csakúgy, mint minden más sport, javít a közérzeten segít leküzdeni a depressziót és a stresszt.

 

 

És végül vegyünk pár klasszikus gyakorlatot, aminek a segítségével már napi 5-10 perc edzés után is látható, és kitűnő eredménye lesz. Fontos, hogy a feladatok között 30-60 másodperces szüneteket tarts.

Klasszikus plank:

  • Kezdd az alap plank pozícióval, alsókarjaival és lábujjaival a talajon (fekvőtámasz kiinduló helyzete)
  • Tartsd a tested egyenesen, stabilan, a füledtől a lábujjadig
  • A fejed legyen ellazulva, és a tekinteted a földet nézze
  • Az elején természetesen te határozod meg, az időintervallumot, de 10 másodperc ajánlott
  • Edzettségi állapottól függően folyamatosan hosszabbíthatod a feladat idejét 30, 45, 60 másodpercre

Gyakori hibák: felfelé tolt csípő (kinyomott fenék), görbe hát, a lapocka nem zárt, nem párhuzamos kartámasz, beesett, lógó csípő, hajlított térd, lógó nyak és fej. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy megfelelően végezzük el a gyakorlatot, ne féljünk tanácsot kérni. Fektessünk magunkba, hiszen ezáltal segítünk önmagunknak és az egészségünknek.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről