vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

A méregtelenítés fontossága az egészségmegőrzésben

Amikor a test teszi a dolgát, a méregtelenítő folyamataiban belső szerveink összessége vesz részt. A múlt héten már írtam a méregtelenítés fontosságáról és mikéntjéről, ezen a héten a testünkben játszódó folyamatokkal, és az életmódváltás fontosságával fogok foglalkozni. Lássuk is, melyik szerveink veszik ki részüket a káros anyagok szűrésében: 

Máj

Talán a legfontosabb méregtelenítő szervünk, a test anyagcseréjének irányításáért felelős. Az általa termelt epe segíti a zsírok megemésztését. Tudtad, hogy a máj működését kitűnően támogatják a keserű gyógynövények és ételek (ezek sajnos legtöbbször hiányoznak a modern kor ember étrendjéből).

Vese

Szintén egy nagyon fontos szervünk, mely a felesleges nátriumot és vizet szűri ki a vérből és távolítja el vizelet formájában a testből. A vese jó működéséhez elengedhetetlen a  kellő mennyiségű és tiszta  víz (ásványi anyagokban szegény) fogyasztása. Sajnos ma nem iszunk elegendő tiszta vizet, hogy segítsük a vesénk méregtelenítését.

Tüdő

Ez a szervünk úgy vesz részt a méregtelenítésben, hogy a belélegzett levegő oxigén tartalmát eljuttatja a véráramba.  Felelős a test sejtjeinek oxigén ellátásáért és a kilégzés során a felesleges szén-dioxid távozásáról. A tüdőnket akkor tudjuk támogatni, ha tiszta levegőn légző és sport gyakorlatokat végzünk.

Bőr

A bőr a legfontosabb szervünk a környezeti hatásokkal szembeni védelemben. Rendkívül fontos tehát a folyamatos ápolása, karbantartása. Nem véletlen, hogy sok pakolás és masszázs technika  segíti a test méregtelenítését. Szintén javallott a szauna, a sport lévén az izzadás, mely segíti a bőr tisztítási  funkcióit.

Belek

Hippokratész közismert mondása szerint a “A halál a belekben lakozik“. Nem véletlen ez a mondás, hisz beleink állapota, terheltsége nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire hatékonyan képes felszívni a tápanyagokat, milyen az immunrendszerünk és mennyire képes a salakot eltávolítani. Ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű rost (főként zöldségekből és gyümölcsökből) és tiszta víz fogyasztása, valamint a méregtelenítést lehet segíteni alkalmankénti böjttel, beöntéssel, hashajtással is.

Életmódváltással nagyon sokat segíthetünk a méregtelenítésben

Sokan felteszik a kérdést, hogy miért van szükség méregtelenítésre, amikor  a szervezet automatikusan megtisztítja magát?

Ha el tudnánk érni a kellően kiegyensúlyozott a táplálkozást, a megfelelő testmozgást és teljes egyensúlyt tudnánk fenntartani a szervezetünkben, akkor valószínűleg nem is lenne szükség további méregtelenítésre. Sajnos a mai étkezési, mozgási szokások azonban ezt nem valósítják meg.

Az emberek többség elsiklik amellett, hogy

  • egyre fáradékonyabb
  • rendszeres fejfájása van
  • megjelennek a különböző allergiák, ekcémák
  • izületi problémák lépnek fel
  • súlyosabb esetben a rák tünetei jelentkeznek

Eszükbe sem jut, hogy ennek egyik oka az lehet, ha nagyon sok salak lerakódás van a beleinkben, a vesénkben, vagy az epehólyagban.

Sajnos az emberek többsége nem szeret szembenézni azokkal az apró tényekkel, amelyek a betegségek kialakulásához vezetnek. Pedig oda figyeléssel elérhetnénk az egészség fenntartását is. Itt van a legnagyobb szerepe az életmód váltásnak. Ne higgyük azonban, hogy egyszeri kampány megoldással korrigálni tudjuk a hosszú évek rossz gyakorlatát, egészség romboló hatását.

Ha már fellép valamilyen probléma, akkor nélkülözhetetlenné válik a  méregtelenítés, de abban az esetben, ha nem szeretnék megvárni, hogy a fenti tünetek bármelyike is nálunk problémát okozzon, akkor  az életmódváltás mellett érdemes megismerni a  méregtelenítés különböző módszereit.  Szükség esetén javallott természetgyógyász felkeresése, aki életmódtanácsokkal, személyre szabott terápiával segítheti ezt a folyamatot.

Már ma tégy az egészségedért, ne halogasd holnapra, mert lehet késő lesz!  Kívánom, hogy jó  egészségben teljen az új éved!

Ha további tanácsra van szükséged a témában, keress bátran engem!

Kapcsolódó cikkek

4+1 ok, amiért a folyékony rúzs jobb a hagyományosnál

Soha nem voltam igazán rúzsos típus, mert utáltam újra és újra felkenni, azt pedig végképp ki nem állhattam, amikor nyomott hagyott a poharakon. Viszont mióta kipróbáltam a már hazánkban is kapható, szuper liquid lipsticket, azaz folyékony rúzst, teljesen megváltozott a róluk alkotott képem. Rendeltem is magamnak egy visszafogottabb árnyalatot, amit azóta már a mindennapokban is előszeretettel viselek.

Tovább olvasom »

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről