vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

A méregtelenítés fontossága az egészségmegőrzésben

Amikor a test teszi a dolgát, a méregtelenítő folyamataiban belső szerveink összessége vesz részt. A múlt héten már írtam a méregtelenítés fontosságáról és mikéntjéről, ezen a héten a testünkben játszódó folyamatokkal, és az életmódváltás fontosságával fogok foglalkozni. Lássuk is, melyik szerveink veszik ki részüket a káros anyagok szűrésében: 

Máj

Talán a legfontosabb méregtelenítő szervünk, a test anyagcseréjének irányításáért felelős. Az általa termelt epe segíti a zsírok megemésztését. Tudtad, hogy a máj működését kitűnően támogatják a keserű gyógynövények és ételek (ezek sajnos legtöbbször hiányoznak a modern kor ember étrendjéből).

Vese

Szintén egy nagyon fontos szervünk, mely a felesleges nátriumot és vizet szűri ki a vérből és távolítja el vizelet formájában a testből. A vese jó működéséhez elengedhetetlen a  kellő mennyiségű és tiszta  víz (ásványi anyagokban szegény) fogyasztása. Sajnos ma nem iszunk elegendő tiszta vizet, hogy segítsük a vesénk méregtelenítését.

Tüdő

Ez a szervünk úgy vesz részt a méregtelenítésben, hogy a belélegzett levegő oxigén tartalmát eljuttatja a véráramba.  Felelős a test sejtjeinek oxigén ellátásáért és a kilégzés során a felesleges szén-dioxid távozásáról. A tüdőnket akkor tudjuk támogatni, ha tiszta levegőn légző és sport gyakorlatokat végzünk.

Bőr

A bőr a legfontosabb szervünk a környezeti hatásokkal szembeni védelemben. Rendkívül fontos tehát a folyamatos ápolása, karbantartása. Nem véletlen, hogy sok pakolás és masszázs technika  segíti a test méregtelenítését. Szintén javallott a szauna, a sport lévén az izzadás, mely segíti a bőr tisztítási  funkcióit.

Belek

Hippokratész közismert mondása szerint a “A halál a belekben lakozik“. Nem véletlen ez a mondás, hisz beleink állapota, terheltsége nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire hatékonyan képes felszívni a tápanyagokat, milyen az immunrendszerünk és mennyire képes a salakot eltávolítani. Ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű rost (főként zöldségekből és gyümölcsökből) és tiszta víz fogyasztása, valamint a méregtelenítést lehet segíteni alkalmankénti böjttel, beöntéssel, hashajtással is.

Életmódváltással nagyon sokat segíthetünk a méregtelenítésben

Sokan felteszik a kérdést, hogy miért van szükség méregtelenítésre, amikor  a szervezet automatikusan megtisztítja magát?

Ha el tudnánk érni a kellően kiegyensúlyozott a táplálkozást, a megfelelő testmozgást és teljes egyensúlyt tudnánk fenntartani a szervezetünkben, akkor valószínűleg nem is lenne szükség további méregtelenítésre. Sajnos a mai étkezési, mozgási szokások azonban ezt nem valósítják meg.

Az emberek többség elsiklik amellett, hogy

  • egyre fáradékonyabb
  • rendszeres fejfájása van
  • megjelennek a különböző allergiák, ekcémák
  • izületi problémák lépnek fel
  • súlyosabb esetben a rák tünetei jelentkeznek

Eszükbe sem jut, hogy ennek egyik oka az lehet, ha nagyon sok salak lerakódás van a beleinkben, a vesénkben, vagy az epehólyagban.

Sajnos az emberek többsége nem szeret szembenézni azokkal az apró tényekkel, amelyek a betegségek kialakulásához vezetnek. Pedig oda figyeléssel elérhetnénk az egészség fenntartását is. Itt van a legnagyobb szerepe az életmód váltásnak. Ne higgyük azonban, hogy egyszeri kampány megoldással korrigálni tudjuk a hosszú évek rossz gyakorlatát, egészség romboló hatását.

Ha már fellép valamilyen probléma, akkor nélkülözhetetlenné válik a  méregtelenítés, de abban az esetben, ha nem szeretnék megvárni, hogy a fenti tünetek bármelyike is nálunk problémát okozzon, akkor  az életmódváltás mellett érdemes megismerni a  méregtelenítés különböző módszereit.  Szükség esetén javallott természetgyógyász felkeresése, aki életmódtanácsokkal, személyre szabott terápiával segítheti ezt a folyamatot.

Már ma tégy az egészségedért, ne halogasd holnapra, mert lehet késő lesz!  Kívánom, hogy jó  egészségben teljen az új éved!

Ha további tanácsra van szükséged a témában, keress bátran engem!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről