Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Vigyázz! Valószínűleg te is érintett vagy! – Gondolatok a D-vitamin hiányról

Tudtad, hogy a magyar emberek több mint 90 %-a D vitamin hiányos? Ebből következik, hogy korunk egyik legnagyobb, és egyben legkevésbé közismert egészségügyi problémája ezen vitamin hiánya.  Az pedig még kevésbé ismert tény, hogy a D-vitamin hiánya sok súlyos betegség mellett még hízást is okoz! Emellett pedig a hajhullás és a depresszió kialakulása is sok esetben visszavezethető erre a népbetegségre, tehát érdemes odafigyelni!

Mit kell tudni a D-vitaminról?

A zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) közé tartozik. Nagyrészt a bőrben termelődik napfény hatására, kisebb részben pedig a táplálkozással juttatjuk be a szervezetünkbe. Régebben úgy vélték, hogy csak a csontokban, vesékben, belekben vannak D-vitamin receptorok, mára azonban kiderült, hogy a szervezet minden részében tmegtalálhatóak, pl. az agyban is. Sőt, a D-vitamin aktív formája a szerotonin termelődését is serkenti, a szerotonin pedig igencsak erőteljes hatással van a hangulatunkra.

A holisztikus gyógyítással foglalkozó orvosok már régen megkongatták a vészharangokat: aki élete nagy részét az irodában, az iskolában vagy otthon a tv előtt ücsörögve tölti, a napfényhiány  következtében valószínűleg D-vitamin-hiányban szenved, és sokkal gyakrabban betegszik meg.

Épp ezért ma, Magyarországon elengedhetetlen a D-vitamin pótlása, főleg a napfényben szegény késő ősztől tavaszig terjedő időszakban, mert ilyenkor a testünket  olyan kevés napfény éri, ami  nem elég a megfelelő mennyiségű D-vitamin-képzésére. Ez komoly veszélyforrás, mert a D-vitamin a szervezet egyik legfontosabb hormonjának az előanyaga, amely fontos az egészséges sejtfejlődéshez .

Szervezetünk képes a napi szükségletet saját maga is előállítani, méghozzá megfelelő táplálékokból és napfény segítségével. Ha azonban az időnk jelentős részét nem a szabadban, hanem zárt helyiségben töltjük, akkor esélyünk sincs a megfelelő D-vitamin szint elérésére. Ráadásul városaink felett vastag szmogréteg húzódik, amely kiszűri az UV-B-sugarakat.

A D-vitamin hiánya nem csak a felnőtteket  érinti, noha a legtöbb baba már egyéves korában D-vitamint kap tabletta formájában. Azután azonban – ki érti ezt? – teljesen elhanyagoljuk e fontos vitamin pótlását. A következmények elgondolkodtatóak: a Robert Koch Intézet felmérése szerint a 2 és 18 éves kor közötti német gyerekek kivétel nélkül D-vitamin-hiányban szenvednek. Az iskolás korú gyerekek több mint 70 százalékánál ráadásul súlyos vitaminhiányról van szó!

Mi a teendőnk hiány esetén?

Aki nem tartózkodik eleget a napon, annak D-vitaminban gazdag ételeket kell ennie, vagy egyéb módon kell bejuttatnia a vitamint szervezetébe. A napfényt illetően – ebben sok bőrgyógyász véleménye megegyezik – változtatni kell gondolkodásunkon. Ugyanis a sokáig károsnak kikiáltott UV-B-sugarak igenis értékesek, fontosak.

Sok értékes D-vitamint tartalmaznak: avokádó, lazac és vaj

A D-vitamin hiánya miatt kialakuló betegségek:

A kutatók azt gyanítják, hogy a D-vitamin-hiány sok betegség kockázatát megnöveli, sőt bizonyos betegségek esetében egyenesen a fő kórok lehet. Brit kutatók több mint 100 ezer személy adatait elemezték. A középkorú, illetve idősebb korosztály azon tagjai,  akiknél a legmagasabb D-vitamin- szintet mérték, egyértelműen sokkal ritkábban szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben, cukorbetegségben és metabolikus szindrómában, mint azok a kortársaik, akiknek a vérében a legalacsonyabb volt a  D-vitamin szintje.

Egy Finnországban végzett, 100 ezer gyermekre kiterjedő mérés is bizonyította a  D-vitamin rendkívüli fontosságát: Ha a gyerekek első két életévük folyamán napi 2000 N. E. D-vitamint szedtek, életük további 31 évében 80 százalékkal csökkent annak veszélye, hogy kialakul náluk az I. típusú cukorbetegség! Ha a legújabb klinikai kísérletek eredményeit összefoglaljuk, akkor a következő betegségek kialakulásához lehet köze a D-vitamin hiányának:

 • Néhány, hosszú időtartamú felmérés szerint jelentősen megnő  a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, ha vérükben 15 ng/ml alá süllyed a D-vitamin szintje
 • autoimmun-betegségek (pl. szklerózis multiplex, reumatoid ízületi gyulladás,  zisztémás lupus erythematosus),
 • demencia (időskori elbutulás),
 • depresszió,
 • cukorbetegség, fertőzéses megbetegedések, mint tbc vagy felső légúti fertőzések,
 • csontfájdalom és csontelváltozások,
 • rákos megbetegedések (pl. prosztatarák, bélrák, gyomorrák),
 • Crohn-betegség (egy bélgyulladás),
 • izomgyengeség és izomfájdalmak,
 • elesésre való hajlam (időskorban),
 • Parkinson-kór,
 • csontritkulás.

Kerüld el a bajt, és kezdd el tudatosan pótolni ezt a nagyon fontos vitamint! Amennyiben további segítségre van szükséged, keress elérhetőségeim egyikén, vagy írj üzenetet!

Megosztás itt: facebook

Kapcsolódó cikkek

Egy szavamat se hidd el!

Egy szavamat se hidd el!
Csak gondolatokat szeretnék megosztani, amit aztán értékelhetsz a saját gondolkodásmódod szerint.
A saját tapasztalataidra támaszkodj, hiszen a Te sikered vagy sikertelenséged csakis rajtad múlik.Ha ott tartasz az életedben, ahova mindig is vágytál, akkor már nem is érdemes tovább olvasnod. De ha még nem akkor gondolkozz el az alábbi sorokon…

Tovább olvasom »

Néhány gondolat az alapvető bőrápolási rutinról

Arcbőrünk egészséges működéséhez és szépségéhez elengedhetetlenül fontos a bőr tisztítása de nem mindegy, hogy mivel tesszük ezt. Kizárólag kőolaj származék mentes termékeket szabad használni a bőrünkre, mivel többet árthatunk hosszabb távon, mint használunk, ha az alapszabályt nem tartjuk be.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről