Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

A jóga hatása az életünkre

A jóga Indiának egy több ezer éves hagyományokra épülő gyakorlat rendszere. Vajon a mai kor emberének milyen hatással lehet az életére?

Ha a jógáról hallunk, az egyik, s talán legtöbbször szóba hozott „csodás” hatása a hosszú élet. Ha szeretnénk jobban megismerkedni a jóga egészségre gyakorolt hatásával, akkor egy komoly tanulmányútra kell elindulnunk, de azért néhány ízelítő gondolatot szeretnék most megosztani veletek.

Őrizd meg az egészséged!

A hosszú életet, – s legyen az bármilyen hosszú is – senki nem szeretné tehetetlen és beteg öregemberként végig szenvedni. Ha viszont nem teszünk semmit az egészségünk megőrzéséért, akkor csökken az esélyünk egy vitálisan megért öregkor elérésére. A mozgékonyságunk, a szellemi frissességünk, a fiatalos külső, a betegségek elkerülése, mind összefüggésben van az életmódunkkal.

Az is közismert, hogyha már egy betegség kitört rajtunk, akkor sokkal nehezebb a gyógyítás segítségével visszaszerezni a régi életünket, mintha komolyan foglalkozunk a megelőzés lehetőségeivel. Egyik ilyen lehetőség, ami élettanilag pozitívan hat az életünk folyására, az a jóga.

Azt azonban ne feledjük, hogy nem elegendő egyetlen számunkra hatásos gyakorlatot végezni heti rendszerességgel, az egészségesebb életmód kialakítása, az egy összetett folyamat.

Újra mozgásba hoz

Minden testrészünk elrozsdásodik a természetes használat hiányától. A napi életünk során bizony nagyon kevés az a mozgás, ami kihat a mozgásszervek működésére. Ennek következtében a vérellátás rosszabbodik azon a testrészünkön, ami kevesebb mozgásnak van kitéve az életritmusunkból adódóan.

A jógának az a lényege, hogy olyan testhelyzeteket kell kidolgozni és gyakorolni, amik a természetes mozgásokat pótolják és ellensúlyozzák az egyoldalú életmódot. Ez bizony elég ellentmondásosan hangzik, hiszen a jóga gyakorlatok egyáltalán nem a természetes testtartásnak felelnek meg.

Akkor vajon mégis hogyan lehetséges, hogy ezek a gyakorlatok elsajátítása és rendszeres végzése mégis pozitív hatást gyakorol az életünkre. A jóga legfőbb célja az egyensúlyi állapot visszaállítása és éppen ezért kell olyan gyakorlatokat végezni, amik az életben gyakorlott testhelyzetekre nem jellemzőek.

A gyakorlatok csoportosítása:

  • légző gyakorlatok
  • gerinc gyakorlatok
  • hasizom gyakorlatok
  • fordított testhelyzetű gyakorlatok

Összefoglalva a jógának számtalan fajtája van, és az életünk szinte teljes területére hatással lehet, ha rászánjuk magunkat és megismerkedünk ennek a lehetőségeivel.

Csak néhány gondolatot emelnék ki a teljesség igénye nélkül, amire pozitív hatással van a kutatások alapján a jóga gyakorlatok elsajátítása és rendszeres végzése:

  • A jóga hatással van a jobb agyi funkciókra,
  • elismert a stressz csökkentő hatása,
  • nagyobb hajlékonyságot eredményez, aminek következtében a nyaki és gerinc fájdalmak csökkenthetők,
  • növelhető a tüdő kapacitása,
  • hosszabb távon az erősebb izomzat és csontozat kialakításában van szerepe.

Amennyiben további kérdésed van, keress bátran elérhetőségeim egyikén, vagy messenger üzenetben!

Megosztás itt: facebook

Kapcsolódó cikkek

Teljeskörű bőrápolás? Igen!

Bőröd igényeire szabhatod a bőrápolási rutinod, mivel a teljes Nutricentials termékcsalád 13 készítményt foglal magában, és olyan készítményeket is kínál, amelyekkel egy kis extra kényeztetést biztosíthatsz bőröd számára. A termékvonal a normál – száraz és a zsíros – vegyes bőrre egyaránt megoldást kínál.

Tovább olvasom »

Brazil dió – a pajzsmirigy barátja

A brazil dió E-vitaminban nagyon gazdag és a szelénnel együttműködve óriási segítséget jelent az immunrendszer megerősítéséhez. Ezenkívül tartalmaz még fehérjét, szénhidrátot, B-vitamint, kalciumot, rezet, cinket, magnéziumot és vasat.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről