Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Hatásos védelem a hőségben – Megtaláltam a legjobb naptejet!

A naptejek polcait böngészve már messziről kiszúrjuk a flakonokon, dobozokon elhelyezett nagyméretű számokat, ezek általában – gyártótól függően 15 és 50 között mozognak. A leggyakoribb a 30-as, illetve az érzékeny bőrűek és gyerekek számára az 50-es faktor számmal ellátott naptej. De mit is mutat ez a szám? Az angolul Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor jelöli azt, hogy az adott termék használata mellett mennyi ideig lehetünk a napon anélkül, hogy leégnénk – magyarázza dr. Vincze Ildikó.

Bőrtípustól is függ a faktorszám

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az SPF meghatározásánál az adott bőrtípus is számít. 6 féle bőrtípus létezik, Európában ebből a 2-es és a 3-as a gyakori. A 2-es a világosabb, a 3-as a bézs, aki jobban is barnul. A 2-es típus napvédő nélkül 5-10 perc alatt leégne, ezt a számot kell felszoroznunk a napvédő krém dobozán látható SPF számmal. Ez azt jelenti, hogy egy 15-ös faktorszámú krémmel 150 perc a maximum, tehát inkább 2 óra az, amit a napon tölthet. A 3-as bőrtípus napvédő nélkül 10-20 percet tölthet a napon, tehát esetében a 15-ös faktorszám 3 órányi biztonságos napozást jelent.

Melyik a legjobb naptej?

Amelyik biztonságosan védi bőrünket a leégéstől, minél kevesebb allergizáló anyagot tartalmaz, kellemes állagú és a fényvédők mellett antioxidáns vitaminokkal és bőrápoló, gyulladáscsökkentő összetevőkkel ellensúlyozza a napsugárzás káros hatásait.

Milyen naptejet vegyek?

Teljes körű UV-védelem

A legjobb naptej védelmet nyújt az UV-A és az UV-B sugárzás ellen egyaránt.

A naptej faktor számítása

A faktor számítás a különböző bőrtípusokon és a sugárzás erősségén alapul.

Bőrápoló összetevők

Egy-egy naptej teszt általában a termék hatékonyságát nézi – pedig a bőrápoló összetevők is fontosak.

Antioxidáns vitaminok

A legjobb naptejek, napozókrémek a fényszűrők mellett az UV-sugárzás bőrkárosító hatásait csökkentő antioxidáns vitaminokat is tartalmaznak

Allergén összetevők

Ha érzékeny bőrű vagy, olyan naptejet vásárolj, amely nem tartalmaz felesleges, esetenként allergiát is okozó anyagokat, pl. tartósítószert, illat- vagy színezőanyagot.

Vízállóság

Mivel a víztükör visszaveri az UV-sugárzást, fokozd annak intenzitását, a vízben még nagyobb a leégés kockázata. Strandoláshoz válassz vízálló naptejet!

Na és szerintem melyik a legjobb naptej jelenleg a piacon?

Sok horrorsztorit hallottam ismerősöktől, az egyik kedvencem mikor az anyuka elfelejtett fényvédőt csomagolni a külföldi nyaraláshoz, de úgy gondolta sebaj, vesz valami erős, biztonságos, bőrkímélő naptejet a helyi gyógyszertárban. Meg is lett az eredménye: az egyik gyerkőc allergiás lett, a másik leégett.

Ezt hallva nem akartam a vak szerencsére bízni a dolgot, és rendeltem innen egy jó hírű, orvosok által is tesztelt krémet. Bevallom, elsőre kellemetlen csalódás volt, hogy a termék meglehetősen vastag anyag, nehezebb volt felkenni, de fél óra fürdőzés után jött a rádöbbenés, hogy a tengerből kisétálva lepergett rólam a víz, a naptej pedig sértetlen volt.

Engem, és azóta jópár ismerősömet -akiknek megmutattam- (és persze a világon több ezer embert) sosem hagyott cserben a termék, így azt hiszem ellenérzések nélkül mondhatom, hogy ez a világ legjobb napteje. Ha Te is szeretnél belőle, keress nyugodtan Facebookon, vagy telefonon.

Megosztás itt: facebook

Kapcsolódó cikkek

Egy szavamat se hidd el!

Egy szavamat se hidd el!
Csak gondolatokat szeretnék megosztani, amit aztán értékelhetsz a saját gondolkodásmódod szerint.
A saját tapasztalataidra támaszkodj, hiszen a Te sikered vagy sikertelenséged csakis rajtad múlik.Ha ott tartasz az életedben, ahova mindig is vágytál, akkor már nem is érdemes tovább olvasnod. De ha még nem akkor gondolkozz el az alábbi sorokon…

Tovább olvasom »

Néhány gondolat az alapvető bőrápolási rutinról

Arcbőrünk egészséges működéséhez és szépségéhez elengedhetetlenül fontos a bőr tisztítása de nem mindegy, hogy mivel tesszük ezt. Kizárólag kőolaj származék mentes termékeket szabad használni a bőrünkre, mivel többet árthatunk hosszabb távon, mint használunk, ha az alapszabályt nem tartjuk be.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről