Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Életed szerelme vagy álmaid munkája múlhat rajta! A fogápolásról

Néha nyűg, néha elmarad, amikor meg baj van, magunkat átkozzuk. Szenteljünk elég időt fogaink egészségére, mert fogaink állapota az életminőségünket befolyásolja. Van tippünk a megfelelő fogkrémre is.

Mossuk?

Egy 2014-es szakmai, reprezentatívnak minősíthető felmérés1 szerint a magyar lakosság 57 százaléka mos naponta kétszer fogat (8 százalék ennél többször), 28 százalék viszont csak egyszer, és vannak olyanok, nagyjából 3 százalék, akik nem mosnak fogat minden nap.

Pedig nem mondhatja senki, hogy nem kellemes, amikor tisztának, frissnek és üdének érezzük leheletünket, és egészségesnek a fogainkat, magunkat.

S mindannyian tudjuk, ha nem tisztítjuk rendszeresen, alaposan, megfelelő eszközökkel és megfelelően a fogainkat, jönnek a bajok.

Melyek ezek?

  • fogak elszíneződése
  • fogszuvasodás
  • ínygyulladás
  • fogkőképződés

Közvetett problémák

Ugyanakkor a szájápolás komplex tevékenység, hiszen a szájüregünkben nemcsak a fogaink vannak ott. További érvek következnek, hogy ne csak tátsuk a szánkat.

Ott van például a nyelvünk, amellyel az ételek ízét érezzük – ha eluralkodik a káosz a szánkban, azt az ízlelőbimbók is megsínylik. Az emésztő szervrendszerünk kezdete is a szájüreg, ha nem rágjuk meg eléggé a falatokat, „lentebb” jöhetnek a nyavalyák.

Fontos a folyamatos nyáltermelés az ételek megemésztése érdekében. Ennek kapcsán kevesen tudják, hogy csókolózás közben több nyálat termelünk, s mivel a nyál segít a fogak tisztán tartásában, szeressük a nyálunkat. Nem helyettesít mást a fogtisztításban, de közreműködik, azaz a stáblistában feltüntethetjük.

És a MOSOLY! Egy állásinterjún, egy munkahelyi megbeszélésen, egy randevún elronthat mindent, ha valaki ápolatlanul jelenik meg.

Hogy mossunk fogat?

Ha röviden össze kellene foglalnunk, hogyan mossunk fogat, a következőt mondhatjuk: naponta reggel és este, minimum 2 percig, de 5-6 percnél tovább ne, lehetőség szerint elektromos vagy hagyományos fogkefével, körkörös mozdulatokat téve. Fogmosás után fogselyemmel (vagy fogköz-tisztítóval) tisztítsuk meg a fogközöket, majd szájvízzel öblögessünk 20-30 másodpercig. Napközben sokan ajánlják a cukormentes rágógumikat, ártani semmiképp nem ártanak, ráadásul fokozzák a nyáltermelést, ami a fogakon képződött, úgynevezett lepedék eltávolításában segít.

De milyen a jó fogkrém?

Finom – A szakemberek is azt mondják, fontos a fogkrém íze, állaga és habzóképessége, ez egyénenként változhat, de a jó minőségű fogkrémek általában minden szájban ugyanúgy viselkednek. Ha ízlik a fogkrém, nagyobb kedvvel állunk neki fogat mosni.

Fluorid tartalmú – A fogszuvasodás ellen leginkább a fogkrémek fluorid tartalmával védekezhetünk, viszont azok a fogkrémek, amikben több a fluorid, kevésbé habzanak. Valamit valamiért.

Természetes – Nem hátrány, ha természetesnek érezzük a fogkrémet, akár az íze, akár az összetétele alapján.

Fehérítse a fogunkat – A fogak elszíneződését mérsékli a fogkrémek nátrium-bikarbonát vagy karbamid-bikarbonát tartalma.

Óvja az érzékeny fogakat – Ha valakinek a szokásosnál érzékenyebb a foga, olyan fogkrémet használjon, ami kálium-nitrátot és stoncium-kloridot tartalmaz.

Érdemes mindig ugyanazt a fogkrémet használni, és nem váltani gyakran.

Eláruljam saját választásomat, amivel tökéletesen meg vagyok elégedve? Keress elérhetőségeim egyikén, vagy messenger üzenetben!

Megosztás itt: facebook

Kapcsolódó cikkek

Egy szavamat se hidd el!

Egy szavamat se hidd el!
Csak gondolatokat szeretnék megosztani, amit aztán értékelhetsz a saját gondolkodásmódod szerint.
A saját tapasztalataidra támaszkodj, hiszen a Te sikered vagy sikertelenséged csakis rajtad múlik.Ha ott tartasz az életedben, ahova mindig is vágytál, akkor már nem is érdemes tovább olvasnod. De ha még nem akkor gondolkozz el az alábbi sorokon…

Tovább olvasom »

Néhány gondolat az alapvető bőrápolási rutinról

Arcbőrünk egészséges működéséhez és szépségéhez elengedhetetlenül fontos a bőr tisztítása de nem mindegy, hogy mivel tesszük ezt. Kizárólag kőolaj származék mentes termékeket szabad használni a bőrünkre, mivel többet árthatunk hosszabb távon, mint használunk, ha az alapszabályt nem tartjuk be.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről