Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Ételallergia II.: a glutén is a vékonybelet piszkálja

Mi a baj oka?

Ahogyan a tej esetében, itt is a fehérje felelős a problémákért, a glutén károsíthatja a vékonybél nyálkahártyáját. Ráadásul az igazán nagy probléma az, hogy az autoimmun betegségnek számító gluténérzékenység ténye csak akkor derül ki, amikor már károsodott a vékonybél nyálkahártyája, előtte hónapokig, évekig csak kisebb tünetek jelentkeznek, amelyek esetén nem feltétlenül gondol épp erre a problémára az érintett.

lisztérzékenységTudtad, hogy a glutén népies elnevezése a sikér?

No, a sikér egy bizonyos fehérjéje, a gliadin felelős a lisztérzékenységért – ez kerül kölcsönhatásba a vékonybél nyálkahártyájával, és így a tápanyagok felszívódása nehézkessé válik.

Milyen tünetek vezethetnek a felismeréshez?

Ahogyan a tejcukor-érzékenység esetén, így itt is a hasmenés, a puffadás, a súlyvesztés jelezhet, de emésztési zavarok, fáradékonyság, a vitaminok felszívódásának nehézségei miatt kialakuló hajhullás, a köröm töredezettsége, a fogak romlása, a csontritkulás, bőrelváltozások a térd-könyökhajlatokban, és még sorolhatnánk. Szerencsések is vagyunk Mégis miért mondjuk ezt? Nos, azért, mert ha valakinél nyilvánvalóvá válik a gluténérzékenység, a gluténmentes diétával, a glutén mellőzésével a tünetek megszüntethetők.

Bárcsak minden betegséget ilyen könnyen át tudnák ugrani, ilyen könnyen tudnánk kezelni, nem igaz?

Fontos persze a pontos diagnózis, amihez szükséges a vérvétel, és a vékonybél szövettani vizsgálata, biopsziával. Elég meredeken hangzik, de muszáj elvégezni a vizsgálatot, mert feleslegesen nem szabad elkezdeni egy gluténmentes diétát – ki kell zárni azt is, hogy a teljes gabonafélék egészére vonatkozik az érzékenység vagy csupán a gluténra.

Persze, mindennek az alapja a változatos étkezés, mozgásban gazdag életmód, a stresszmentes környezet. Hogy hogyan lehet ezt az életmódot elsajátítani?

 

 

Ha az elérhetőségeinkben felkeresel minket, tudunk ebben tanácsot adni, és segíteni!  

 

Megosztás itt: facebook

Kapcsolódó cikkek

Egy szavamat se hidd el!

Egy szavamat se hidd el!
Csak gondolatokat szeretnék megosztani, amit aztán értékelhetsz a saját gondolkodásmódod szerint.
A saját tapasztalataidra támaszkodj, hiszen a Te sikered vagy sikertelenséged csakis rajtad múlik.Ha ott tartasz az életedben, ahova mindig is vágytál, akkor már nem is érdemes tovább olvasnod. De ha még nem akkor gondolkozz el az alábbi sorokon…

Tovább olvasom »

Néhány gondolat az alapvető bőrápolási rutinról

Arcbőrünk egészséges működéséhez és szépségéhez elengedhetetlenül fontos a bőr tisztítása de nem mindegy, hogy mivel tesszük ezt. Kizárólag kőolaj származék mentes termékeket szabad használni a bőrünkre, mivel többet árthatunk hosszabb távon, mint használunk, ha az alapszabályt nem tartjuk be.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről