És ezért most tánc, és ezért most táncolunk

Csak magadra gondolj, csak magadra koncentrálj, persze az élmény ettől még közös lesz.

A tánc a (mozgás)kultúránk része, örömforrásunk, kikapcsolódási lehetőség, egyfajta rekreációs tevékenység.

A tánc öröm, különösen, ha másokkal együtt érezzük jól magunkat, de tegyük a szívünkre a kezünket: ugye, mindenkivel előfordult már, hogy egyedül a szobában táncra perdült, miközben egy kicsit hangosított a tévén vagy a zenelejátszón?! Hát, persze.

A tánc során hihetetlen mennyiségű és minőségű energia szabadul fel bennünk, ráadásul az adrenalin termelődésével jól érezzük magunkat, kellemesen elfáradunk. Van, akire azt mondjuk, a tánc a vérében van – nem hiába gondoljuk ugyanezekről az emberekről azt, hogy kirobbanó erőben vannak, és vélhetően egészségesek is.

„Minden tánc alapja a test feletti uralom” – szól a bölcs mondás, ugyanakkor sokak szerint a tánc a lelkünkből fakad, azaz önmagunkat mutatjuk meg tánc közben, ugyanakkor gondjainkat erre az időre félretesszük, kikapcsoljuk, szellemünket pedig szabadon engedjük. Nem hiába gondolják sokan, hogy a meditáció egyik formája is lehet a tánc, vannak már erre irányuló foglalkozások is.

tánc

Segítségül hívjuk ennek megértéséhez a Ghymes együttes Tánc című dalának szövegrészletét (és a dalt magát, érdemes meghallgatni):

„Édesem, csak lélegezzMint a túlvilág.
Táncba csalt, s most így szuszog
Szép, de fáj a tánc.

Gyorsul úgyis mindenem,
Mint az ölelés
Épp a vége egy rövid
Görcsberepülés.

És ezért most tánc
És ezért most táncolunk
(…)

Jobbra lassan, balra lassan
Ritmus halkan ring a hajban.”

 

Nos, nem gyönyörű? Ezt hívják a pillanat megélésének.

A tánc egy része egyébként ösztönös (más része tanulható), ez abból fakad, hogy őseink számára a tánc még a lét- és a fajfenntartás eszköze volt, a táplálékszerzés során éppúgy volt jelentősége, mint a különböző népcsoportok közötti kapcsolatok során, nem beszélve az ismerkedésről.

Ma már maximum az utolsó élethelyzetet lehet a tánccal kapcsolatban megemlíteni, de azt bizton állíthatjuk, hogy a rendszeres táncolás (mozgás) fiatalon tart, nemcsak testileg, de szellemileg is, egyben az érintett személy kisugárzását is minőségi szinten tartja.

Az ember szabadnak, görcsöktől mentesnek érzi magát a tánc révén, vétek lenne ezt a pénzbe nem kerülő tevékenységet hanyagolni. Irány a szabadság!

Ezt a videót nézzétek meg hozzá!

 

 

Könyvjelző Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva.