Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Az egészséges táplálkozást nem lehet elég korán kezdeni…

Korunk egyik legfelkapottabb témája évek óta a helyes, egészséges táplálkozás. De többnyire azért kerül szóba, mert a felnőttek fogyni akarnak, vagy tovább, egészségesebben élni, esetleg valamilyen intolerancia miatt kényszerülnek rá. Mindegyik eset fontos, viszont szerintem nem kap elég figyelmet egy hasonlóan meghatározó témakör, a kisgyerekek étkezése. Pedig bizonyított tény, hogy akit fiatalon az egészséges táplálkozásra nevelnek, sokkal könnyebben tartja magát ehhez később is.

Minőségi alultápláltság jellemzi a magyar csecsemőket

A 4-10 év közötti gyerekek táplálkozási szokásainak vizsgálata után a Nestlé iparági összefogással vizsgálta a 0-3 éves gyerekek táplálkozási szokásait. A reprezentatív kutatás eredményei lesújtóak, a csecsemőket minőségi alultápláltság jellemzi, ez a későbbi életkorban a túlzott energia bevitel miatt elhízássá alakul.

Ez az életkor azért rendkívül jelentős, mert kutatások bizonyítják, hogy a felnőttkori egészségi állapot kialakulásában az élet első 1000 napjának kitüntetett jelentősége van. Megfelelő kisdedkori táplálkozással csökkenthetjük a civilizációs betegségek, az elhízás, a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Mivel a primer prevencióra csak ebben az életkorban van lehetőség, ezért fontos megismerni, hogy tápláljuk gyermekeinket, és hogyan előzhetjük meg az elhízást, és az abból fakadó betegségeket.

Egészséges táplálkozás gyerekeknek

A gyerekek, különösen a kicsik, mindig olyan ételeket esznek, melyek rendelkezésre állnak otthonukban. Éppen ezért kell szigorúnak lenned, ami a megvásárolt élelmiszereket illeti, vagyis azokat az ételeket, melyeket az asztalra helyezel vagy ízelítőnek használsz. Ajánlott figyelembe venni a  következő, egészséges táplákozással kapcsolatos tanácsokat (forrás: csládvilág):

  • Használj gyümölcsöket és zöldségeket napi gyakorisággal, amikor ételt vagy harapnival készítesz, és szolgáld fel a gyereknek körülbelül 5 alkalommal naponta, amit készítettél.
  • Szolgálj fel gyümölcsöt és zöldséget minden étkezéskor. Alakítsd úgy, hogy az egészséges harapnivalók mindig legyenek a gyerek szeme előtt, gyümölcsöket és zöldségeket kínálva, melyek alig várják, hogy el legyenek fogyasztva. Az egészséges finomságok csoportjába sorolható még: a csökkentett zsírtartalmú joghurt, mogyoróvaj és zeller, gabonakeksz és sajt.
  • Próbáld meg úgy elkészíteni az ételt és harapnivalókat, hogy sovány húst tartalmazzanak, de más fehérjében gazdag összetevőket is, mint a hal, tojás, bab és mogyoró.
  • Válassz megfelelően, ami a gyerek táplálékát illeti, fogyasszon kenyeret és gabonapelyhet, mivelhogy mindkettő tartalmaz rostokat.
  • Korlátozd a zsírbevitelt, sült ételek kerülése által. Helyette főzz egészségesen, válassz inkább grillezett húst vagy párolt ételeket. Válassz csökkentett zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékeket.
  • Korlátozd a gyorséttermi  falatok és a csökkentett tápanyagtartalmú ételek, mint a sültkrumpli vagy cukorka fogyasztását. Ennek ellenére, nem kell kategórikusan megtiltani a gyereknek, hogy a kedvenceiből fogyasszon. Magyarázd meg neki, hogy ezek olyan termékek csoportjába sorolhatóak, melyeket csak néha szabad fogyasztani. Így a gyerek nem fogja annyira hiányát érezni.
  • Korlátozd a cukortartalmú italok fogyasztását, mint a szénsavas italok vagy gyümölcslé. Ösztönözd inkább, hogy vizet és csökkentett zsírtartalmú tejet fogyasszon.

 

Remélem ismét sok hasznos információval tudtam szolgálni, ha további kérdésed van, keress bátran!

Megosztás itt: facebook

Kapcsolódó cikkek

Egy szavamat se hidd el!

Egy szavamat se hidd el!
Csak gondolatokat szeretnék megosztani, amit aztán értékelhetsz a saját gondolkodásmódod szerint.
A saját tapasztalataidra támaszkodj, hiszen a Te sikered vagy sikertelenséged csakis rajtad múlik.Ha ott tartasz az életedben, ahova mindig is vágytál, akkor már nem is érdemes tovább olvasnod. De ha még nem akkor gondolkozz el az alábbi sorokon…

Tovább olvasom »

Néhány gondolat az alapvető bőrápolási rutinról

Arcbőrünk egészséges működéséhez és szépségéhez elengedhetetlenül fontos a bőr tisztítása de nem mindegy, hogy mivel tesszük ezt. Kizárólag kőolaj származék mentes termékeket szabad használni a bőrünkre, mivel többet árthatunk hosszabb távon, mint használunk, ha az alapszabályt nem tartjuk be.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről