„Az anyatejjel szívta magába” – Avagy figyelj oda magadra is!

Mikor egy újszülött a világra jön, mindent  meg szeretnénk tenni érte, minden körülötte forog. Ha viszont tényleg azt szeretnénk, hogy neki jó legyen, figyeljünk magunkra is! De amúgy már a terhesség alatt is illik figyelni. Megfelelő mennyiségű vitamint kell a szervezetbe vinni, amivel segítjük az újszülött fejlődését – és ezt folytatni kell a születés után is.

A vitaminok fontossága

Szinte mindegyik vitaminra szüksége van a női szervezetnek, de vannak, amelyekre különösen. Így az A-vitaminra, amely segíti a csontok, a bőrszövet, a fogak kialakulását, egészségét, ráadásul tényleg meg is nő a szükséglet a terhesség alatt. Sok van belőle a májban és a halolajban, a tejben.

A B1, a B2, a B6 és a B12 vitaminok a különböző anyagcsere-folyamatok kiegyensúlyozottságáért felelnek, a C-vitamin fontosságáról pedig nem is érdemes beszélnünk. Ez a vitamin minden egészségtudatos ember számára elengedhetetlen, az ellenálló-képességet fokozza, segíti a sejtek fejlődését, míg a D-vitamin a csontok egészségéért felelős. A kismamáknak az E-, a K-vitamin is fontos, a folsav-igény pedig megduplázódik a terhesség alatt, ezt mindenképp pótolni kell.

Mint mindig, most is a természetes vitaminpótlást preferáljuk, de ismerve a gyümölcsök, zöldségek csökkenő vitamintartalmát, elengedhetetlen a kapszulás pótlás.

Érdemes megvizsgálni a különböző magzatvédő vitaminokat – több is van már belőle a „piacon”.

https://images.unsplash.com/photo-1524492188898-7e0f39d0ec03?ixlib=rb-1.2.1&ixid=eyJhcHBfaWQiOjEyMDd9&auto=format&fit=crop&w=1350&q=80

De mi történik konkrétan a születés után?

Jöhet a szoptatás!

A babák egészséges fejlődése érdekében a WHO fél évig mindenképpen ajánlja a szoptatást és az anyatej alkalmazását.

Ahhoz, hogy az anyatej minél több tápanyagot tartalmazzon, fontos, hogy a kismama étkezése hasonló legyen a korábbi hónapokéhoz. Mármint hasonlóan egészségtudatos! Sok vitamin, sok zöldség, sok gyümölcs, teljes értékű gabona, sok vas, megfelelő mennyiségű fehérje, tejtermékek a kálcium miatt.

Mind lelkileg, mind fizikailag megterhelő időszak a szoptatás időszaka, a szervezetnek ilyenkor még több energiára van szüksége. Nem feltétlenül csokival kell ezt az energiát a szervezetbe juttatni, néha azért megengedhető a nassolás.

A szoptatásnak megvan a maga rendje és technikája: fontos, hogy minél többször tegyük a mellre a babát, éjjel is többször, hogy ő is elsajátítsa a maga módszerét, és kedvet kapjon a szopizáshoz. A tejtermelődés serkentésében jó módszer lehet, ha nem mindig lakik jól a baba, mert akkor legközelebb erősebben szívja majd a „mannát”, ami így elindítja a szükséges folyamatokat.

A tejtermelésért egyébként a prolaktin nevű hormon a felelős, míg a folyamatos tejtermelést az segíti elő, ha lefejjük a tejet – így hozzászoktatva a szervezetet a folyamatossághoz (ennek megvannak a maga technikái, amire most nem térünk ki).

Milyen természetes anyagok segíthetik a tejtermelődést?

Nos, a különböző magvak, például a dió, a mandula, ráadásul ezek a tej összetételét is kedvezően befolyásolják. Emellett igyon a kismama sok egészséges folyadékot, egyen sok vitamint. A tej fogyasztását nem minden szervezet tolerálja, ezért a magas kalcium, magnézium tartalmú rizs és egyéb növényi tejek nagyon jól pótolhatják ennek szerepét az étkezésben.

https://images.unsplash.com/photo-1544471884-39fece40e16b?ixlib=rb-1.2.1&ixid=eyJhcHBfaWQiOjEyMDd9&auto=format&fit=crop&w=1350&q=80

Adunk egy kis tippet, kétfajta napi menü felvázolásával:

A)

  • Reggeli: főtt tojás túróval vagy sajttal, teljes kiőrlésű pirítós
  • Tízórai: natúr joghurt friss gyümölcsökkel
  • Ebéd: natúr csirkemell vegyes salátával
  • Uzsonna: dió vagy mandula, sütőtök
  • Vacsora: tonhalsaláta

B)

  • Reggeli: zabkása tejjel, (rizstejjel) banánnal
  • Tízórai: joghurt, magvakkal
  • Ebéd: tojásos lecsó
  • Uzsonna: sóskafőzelék
  • Vacsora: tükörtojás, pirítóssal, paradicsommal, uborkával

A kismamák mindenképpen igyanak napi 3 liter folyadékot, lehetőleg vizet, adott esetben babavizet.

Szívesen adok további életmóddal kapcsolatos tanácsokat is, a további részletekért keress bátran elérhetőségeim egyikén, vagy messenger üzenetben!

Könyvjelző Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva.